Från Mombasa
till Stockholm

Rukia är född och uppvuxen i Mombasa, Kenya. Ända sen hon var ett litet barn och sprang i sin mamma Hasinas kjolar har hon lärt sig hur man lagar Swahili mat enligt tradition. De lagade streetfood som samosas och chapati och gick sen till stranden och sålde till turister. Hasina gick bort innan Rukia hade hunnit bli tonåring men hennes mammas recept, teknik och kärlek är fortfarande en stor del av Rukias matlagning.

”När jag står bakom grytorna och jobbar känns det som om mamma är närvarande”. - Rukia Mazera   

Rukia flyttade till Sverige 2013 och levde med sin dåvarande sambo Erik.
I maj 2020 öppnade de tillsammans Swahili streetfood. Det startade som en foodtruck i Haninge och det nya konceptet blev snabbt populärt. Andra sommaren blev det en pop-up restaurang med bar på Skånegatan och succén var ett faktum. Borden var konstant fullbokade 2 veckor framåt och stämningen var magisk. Just nu finner ni Sveriges första Kenyanska restaurang i söderhallarna på medborgarplatsen i Stockholm.